Sjukhus

SJUKHUSSTÄDNING

Inom vården är det extra viktigt att rengöra noggrant och att inte sprida bakterier till ytterligare områden.

De grundläggande principerna är enkla:

  1. Använd så lite fukt som möjligt. Överbliven fukt ökar bakterietillväxten dramatiskt.
  2. Rengöringseffekten är mycket viktig eftersom bakterier snabbt förökar sig i smuts. Baktericider kan döda bakterierna omedelbart, men om ytan inte är ren kommer bakterietillväxten börja inom några minuter.
  3. Tvättprocessen för smutsigt rengöringsmaterial dödar inte alla bakterier. I stället sprids bakterier nästa gång det tvättade materialet används. Flera tester, bland annat från Robert Koch-institutet i Tyskland, visar att bakterier överlever tvätt i 95 grader C trots tillsats av bakteriedödande medel. Det enda säkra sättet att garantera bakteriefria rengöringsmaterial är att termiskt döda bakterierna. Det innebär en kontinuerlig uppvärmningsprocess på minst 15 minuter vid 95 grader C. Problemet är att rengöringsmaterialet inte tål dessa temperaturer under så lång tid och degenererar snabbt och tappar sin rengöringseffekt.

Punkt 1 kräver rengöringsmaterial som fungerar med mindre fukt.

Punkt 2 kräver hög rengöringseffekt, vilket är ett problem med material som fungerar med lite fukt.

Punkt 3 lämnar egentligen inget annat alternativ än engångsmaterial.

Det finns gott om engångsmaterial på marknaden. Gemensamt är att rengöringseffekten är mycket låg och att produkternas huvuduppgift är att distribuera bakteriedödande medel. Detta leder dock inte till bakteriefria ytor.

ONEMOP är utvecklad för att uppfylla dessa kriterier med god marginal och ändå behålla den prisnivå som krävs för engångsartiklar.

Onemop International AB, 2022